понедельник, 7 апреля 2014 г.

Filat solicită modificarea Codului Penal, pentru că vrea să se autodenunţe

Un nou 7 aprilie ne prinde iarăşi fără un răspuns la întrebarea, cine sunt organizatorii violenţelor de acum cinci ani? În loc de răspuns, Procuratura Generală a oferit zilele acestea un fel de dare de seamă în cifre, despre gestiunea dosarelor privind evenimentele din aprilie 2009.

Astfel, Procuratura ne informează câte cauze penale au fost intentate, câte au fost expediate în judecată, câte sentinţe au fost pronunţate, câte persoane au fost condamnate pentru comiterea infracţiunilor de dezordine în masă şi jafuri.

De asemenea, PG a prezentat şi statistica dosarelor iniţiate împotriva reprezentanţilor autorităţilor publice, pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, a numărului de colaboratori ai poliţiei condamnaţi. Însă nu a spus niciun cuvânt despre cei care au organizat violenţele. 

Aşa cum ne-am obişnuit, apropierea zilei de 7 aprilie produce un soi de înviorare în rândurile guvernării, care s-a aburcat la putere pe valul protestelor de acum 5 ani. Şi se pare că nu ar fi împotrivă să călărească acest subiect şi în actuala campanie electorală, al cărei start neoficial a fost dat deja. 

După un „cincinal” de aflare la guvernare, când au făcut totul pentru ca adevărul despre acele evenimente să nu mai iasă la suprafaţă, iată că liberal-democraţii au decis, în al doisprezecelea ceas, că vor cu orice preţ să ştie adevărul. Vladimir Filat, ajuns acum mai în umbră, nu în umbra stejarului, ci a adjunctului său, premierul Iurie Leancă, a făcut zilele acestea un pas mai în faţă şi şi-a etalat tot curajul şi spiritul justiţiar.

Şeful PLDM a solicitat anularea termenului de prescripţie în dosarul 7 aprilie 2009, iar fracțiunea parlamentară a liberal-democraţilor a înregistrat o inițiativă legislativă în acest sens, care a şi fost votată ieri în prima lectură. Evocând jertfa tinerilor care au manifestat pentru libertate, împotriva fărădelegilor şi a dictaturii, Filat s-a arătat îngrijorat de faptul că cei care i-au arestat şi maltratat pe protestatari ar putea scăpa nepedepsiţi, avându-se în vedere termenul de prescripție.

Adevărul despre 7 aprilie 2009 trebuie să iasă la iveală, consideră Filat, iar de dragul adevărului el a cerut modificarea de urgenţă a Codului Penal, pentru a fi exclus termenul de prescripţie în acest caz.

„Proiectul de lege urmează să fie examinat în regim de urgenţă, adoptat, promulgat şi publicat, astfel ca pe 7 aprilie 2014 legea să intre în vigoare şi cei care se fac vinovaţi de deturnarea protestelor paşnice din aprilie 2009, adevăraţii criminali şi provocatori să poată fi traşi la răspundere”, a punctat Vladimir Filat.

Ipocrizia lui Filat nu poate să nu impresioneze, dacă ne gândim că anume partidul condus de el a depus o declaraţie prealabilă, încă în data de 17 martie, prin care anunţa autorităţile locale despre desfăşurarea întrunirilor, între 6 şi 20 aprilie 2009. Adică, Filat se pregătea să conteste rezultatele alegerilor cu o lună înainte ca acestea să fi avut loc. Apoi, în dimineaţa zilei de 7 aprilie, PLDM a depus o nouă cerere prealabilă la Primărie, pentru desfăşurarea unei întruniri, „sub formă de miting de protest împotriva fraudării alegerilor parlamentare”, între orele 14.00 şi 23.00. Însă în aceeaşi zi, la ora 15.30, la Primărie ajunge un alt demers, semnat chiar de Vladimir Filat, în care este cerută anularea dispoziţiei privind autorizarea celor două cereri prealabile, „având în vedere imposibilitatea desfăşurării întrunirii sub formă de miting cu dezbateri privind situaţia social-economică şi politică în Republica Moldova”. Adică, formaţiunea condusă de curajosul Vladimir Filat şi-a declinat orice responsabilitate, în momentul în care acţiunea era deja în desfăşurare. Chiar dacă anterior se obligase să asigure buna desfăşurare a întrunirii, astfel încât aceasta „să nu degenereze în acte de violenţă”. Şi, apropo, de ce nu au mai fost prezentate probele care să dovedească fraudarea alegerilor?

O a doua nedumerire care se iscă în legătură cu iniţiativa legislativă a liberal-democraţilor este „urgenţa” cu care se solicită modificarea prevederilor Codului Penal. Da de ce atâta grabă, domnilor? Tocmai cu cinci zile înainte să expire termenul de prescripţie. Dar de ce nu aţi scos „adevărul la iveală” în cinci ani de aflare la putere, având propriul ministru instalat la Interne?

Aici chiar am putea să-i dăm dreptate lui Mihai Ghimpu, care a calificat iniţiativa lui Vladimir Filat drept una populistă, lansată într-un an electoral. Dacă nu ar fi fost la fel de populiste şi acţiunile liberalilor, care acum doi ani au insistat să le fie votată iniţiativa de a institui o zi a libertăţii pe 7 aprilie, zi care i-a adus pe ei, patrioţii şi luptătorii pentru adevăr şi dreptate, la putere. Înainte ca cel puţin o parte din adevărul despre tragicele evenimente să fie scos la lumina zilei. 

În încheiere, să mai insistăm un pic asupra „adevărului” pe care vrea să-l afle Filat. Pentru asta el ar putea să apeleze, de exemplu, la câţiva dintre foştii săi colegi de partid. Dacă a uitat cumva, îi amintim că fostul vicepreşedinte PLDM, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, declara, parcă acum doi ani, că în actuala coaliţie de guvernământ ar fi politicieni care cunosc adevărul despre 7 aprilie: „Sunt politicieni care fac astăzi parte din coaliţia majoritară. Ei cunosc exact ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009 şi ar putea oferi informaţii exacte în acest sens. Sunt personaje active. Calitatea mea de preşedinte al Curţii Constituţionale mă împiedică, la ora actuală, să mă lansez în afirmaţii de genul ăsta deoarece vizează majoritatea parlamentară, figuri politice care în prezent sunt active şi foarte prezente în viaţa publică”.

Lăsăm la o parte întrebarea, dacă respectiva calitate de preşedinte al CC, dar şi de fost ministru al Justiţiei, îi permite să tăinuiască adevărul. Dar am vrea să ştim dacă s-au sesizat organele de drept după aceste declaraţii, dacă l-au întrebat pe Tănase cine sunt aceste „figuri politice active”. Şi dacă da, de ce nu există dosare pe numele acestora? Pentru că fac parte din coaliţia majoritară? 

Apoi, Filat ar putea să afle adevărul de la un alt fost coleg de-al său, Vitalie Nagacevschi, care a condus Comisia de anchetă pentru elucidarea evenimentelor de după 5 aprilie 2009. Ce-i drept, acum ne întrebăm dacă respectiva comisie şi-a propus să ne dezvăluie adevărul sau să-l dosească mai bine. 

Nu noi am făcut astfel de supoziţii, ci tot un fost coleg de partid de-al lui Filat, Mihai Godea. Acesta afirma că modul în care actuala guvernare investighează protestele violente din 7 aprilie îl face să creadă că aceasta fie este şantajată, fie unii dintre cei care se află la putere au fost complici la eveniment. Godea a dat de înţeles că aceşti presupuşi complici creează doar aparenţa că ar încerca să identifice organizatorii violenţelor şi să dea un răspuns societăţii. „Oamenii trebuie să înţeleagă că această guvernare nu doreşte să scoată adevărul la suprafaţă”, declara acum doi ani fostul fruntaş PLDM. Şi atunci, ce vrea să scoată la suprafaţă Filat?

Ioana FLOREA

Комментариев нет:

Отправить комментарий