понедельник, 24 марта 2014 г.

Filat recunoaște că partidul său nu poate asigura funcționalitatea instituțiilor statului

Fostul Premier demis pentru acte de corupție, Vladimir Filat, recunoaște că instituțiile statului nu sunt funcționale, mai ales cele responsabile de securitatea statului și prevenirea situațiilor care pun în pericol securitatea Moldovei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune ”Moldova 1”. 

„Nu e vorba doar de referendumul din Găgăuzia și de faptul cum a fost pus la cale și de către cine. Am avut situații și mai grave. Instituțiile statului trebuie pur și simplu să-și facă meseria. Reieșind din experiența mea, pot spune că nu avem instituții funcționale pe deplin pe aceste dimensiuni. Cineva poate să considere că e un secret de stat ceea ce spun, dar lucrurile sunt anume așa", a declarat fostul Premier demis pentru acte de corupție, vorbind despre faptul că plebiscitul regional a fost unul ilegal, iar în Moldova au apărut tot mai mulți agenți străini. 

Totodată, Filat nu vede o vină a actualei guvernări în lipsa de funcționalitate a principalelor structuri responsabile de securitatea statului. „Aceasta vine din momentul în care a fost proclamată independența. Prin metode directe sau indirecte, s-a făcut tot posibilul ca instituțiile statului să fie slabe. Dacă e să vorbim de „coloana a cincea", atunci o să vedeți că în curând o să apară și mai multe urechi și agenți de influență care își vor schimba repede căciulile”, a mai adăugat sursa citată. 

Deși asigură guvernarea în Moldova de cinci ani, Vladimir Filat concluzionează abia acum că aceste instituții trebuie să fie fortificate. ”Noi trebuie să fortificăm instituțiile respective nu doar cu capacitate umană, dar și cu resurse necesare. Trebuie să avem reglementări mai clare pentru ca în procesul politic să nu avem infiltrați agenți FSB sau din alte părți, care au scopul de a influența interesele naționale ale R. Moldova", a concluzionat Filat. 

Ordinea publică și securitatea Moldovei este asigurată de Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și alte structuri de stat. Potrivit algoritmului de partajare a funcțiilor de control, MAI și toate structurile subordonate acestuia, precum și Serviciul Vamal sunt controlate de PLDM, condus de fostul Premier demis pentru acte de corupție, Vladimir Filat. 

Controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate i-a revenit Partidului Democrat din Moldova, condus de controversatul oligarh, Vladimir Plahotniuc.

Комментариев нет:

Отправить комментарий