пятница, 28 февраля 2014 г.

Fostul Premier demis pentru corupție meditează asupra fenomenului de corupție

Fostul Prim-ministru demis, anul trecut, pentru acte de corupție, Vladimir Filat, susține că fenomenul corupției poate deveni incurabil, dacă nu se întreprind măsuri de contracarare. Declarația a fost făcută, joi, 27 februarie, în cadrul unei emisiuni televizate. 

”Corupția în general este o boală a societății, care dacă nu iei măsurile necesare la timp se transformă într-o boală incurabilă. De aceea, chiar suntem obligați să nu ajungem în această etapă și eu sunt absolut sigur că noi nu am ajuns la această etapă încât această boală să fie incurabilă”, a declarat Filat. 

În context, fostul Premier demis pentru acte de corupție a ținut să amintească despre demiterea sa. ”În general să bănuiești un om, aveți în față un exemplu viu, care în baza unor bănuieli și bântuiri…mă rog”, a spus Filat, insistând că trebuie să fie mai multă încredere. 

”Noi trebuie să schimbăm mentalitatea noastră, să trecem de la bănuiala asta și să avem încredere în oameni, să le oferim această încredere”, a concluzionat fostul Premier demis pentru corupție, Vladimir Filat. 

Vladimir Filat a condus două Guverne de coaliție în perioada 2009 – primăvara anului 2013. Filat a fost demis din funcția de Prim-ministru pe data de 5 martie 2013, cu o formulare oficială aprobată de Parlament - ”pentru implicare în acte de corupție”. Cel puțin patru reprezentanți ai Cabinetului de miniștri Filat erau parte a dosarelor penale. De asemenea, camarazii săi de coaliție l-au acuzat pe Filat de protejarea contrabandei cu țigări pe piața europeană, care este organizată la nivel de coloane de TIR-uri. 

Pe data de 22 aprilie 2013, Curtea Constituțională a recunoscut constituționalitatea deciziei de demitere a Guvernului Filat. Prin aceeași hotărâre, CC a constatat că candidatura lui Filat nu putea fi propusă repetat pentru funcția de Prim-ministru și că liderul PLDM nu a putut asigura interimatul funcției de șef al Guvernului după demiterea acestuia. „Curtea consideră că Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie este incompatibil cu exercitarea funcţiei şi se află în imposibilitate definitivă de a continua exercitarea mandatului.”, se spune în decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013. 

În perioada activității sale publice, Vladimir Filat a fost acuzat chiar de camarazii de coaliție, Vladimir Plahotniuc și Mihai Ghimpu de faptul că este protectorul contrabandei de țigări în țările Uniunii Europene, ”acuzații de privatizări ilicite, de fraude, acuzații că e gangster”.

Комментариев нет:

Отправить комментарий