четверг, 30 января 2014 г.

Autonomia locală şi ipocrizia lui Filat

Multă lume a avut, şi poate unii mai au, un şir de aşteptări de la actualii guvernanţi. Încă în 2009, mulţi au spus: comuniştii nu au vrut să o facă, au s-o facă democraţii. Printre aşteptările cele mai importante a fost reforma administraţiei publice locale, în special, asigurarea autonomiei financiare şi, în felul acesta, a independenţei faţă de puterea centrală.

Dar iată că au trecut mai bine de patru ani şi nici fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, nici actuala Coaliţie Pro-Europeană nu au făcut nimic pentru a-i absolvi pe aleşii locali de umilinţa de a merge cu mâna întinsă la raion sau la Chişinău pentru a cerşi bani pentru nevoile comunităţii care i-a votat. Nu, nici Partidul Democrat, nici Partidul Liberal Democrat nu sunt interesate ca administraţia publică locală să devină independentă financiar, pentru că asta echivalează cu pierderea viitoarelor alegeri parlamentare. Dacă aleşii locali nu ar depinde de partidele care deţin puterea centrală, atunci în campania electorală, preconizată pentru sfârşitul acestui an, ei nu ar mai răspunde comandamentelor lui Filat şi Plahotniuc, nu le-ar pune la dispoziţie resursele administrative locale, nu ar face propagandă electorală pentru PD şi PLDM. Şi mai ales, nu am auzi în fiecare săptămână, la televiziunile controlate de Plahotniuc şi Filat, ştiri în care se anunţă triumfalist că aleşii locali de la Drochia sau din altă parte au trecut de la PCRM la PD sau PLDM.

Dar iată că guvernanţii nu doar că nu au asigurat independenţa financiară a administraţiei publice locale, dar chiar au făcut ca primăriile oraşelor şi satelor să devină şi mai dependente de finanţele pe care le gestionează puterea centrală. Acum o săptămână, Congresul Autorităţilor Publice Locale din Moldova (CAPLM) a adoptat o declaraţie prin care îşi exprimă indignarea şi-i cere Parlamentului să abroge în regim de urgenţă noile prevederi din Codul Fiscal, care stabilesc plafonarea sau, în unele cazuri, anularea mai multor taxe locale. Potrivit celor de la CAPLM, noile prevederi, adoptate de Parlament în decembrie 2013, „contravin principiilor autonomiei locale şi intereselor comunităţii locale din Republica Moldova”. Ei au mai constatat că „adoptarea modificărilor legislative respective reprezintă un act abuziv, ilegal şi neconstituţional, îndreptat împotriva comunităţilor urbane şi, în genere, împotriva autonomiei locale din Republica Moldova”.

În declaraţia semnată de primarii din 32 de oraşe se mai arată că, în urma acestui act, majoritatea oraşelor au fost lipsite de venituri de milioane de lei. Potrivit lor, spre exemplu, municipiul Chişinău a ratat în jur de 40 de milioane de lei, Cahul – 6,2 milioane de lei, Orhei – 4 milioane, Drochia – în jur de 700 de mii de lei.

Mai mult, primarii i-au învinuit de deputaţii din coaliţia de guvernământ că vor să instituie o subordonare pe verticală a administraţiei locale faţă de cea centrală: „Prin acest act, Parlamentul a restrâns esenţial autonomia locală, fiind micşorat volumul veniturilor proprii care sunt la dispoziţia exclusivă a autorităţilor locale şi pe care ele le pot folosi liber în interesul comunităţilor locale corespunzătoare. În acelaşi timp, limitarea volumului şi accesului la venituri proprii din taxe locale, accentuează şi mai mult verticala puterii şi dependenţa financiară a autorităţilor locale de către cele centrale. Ceea ce contravine declaraţiilor oficiale şi angajamentelor guvernamentale în domeniul descentralizării şi autonomiei locale”.

Nu a trecut mult timp şi PLDM a lansat un comunicat de presă în care anunţă că este gata să poarte negocieri cu primarii şi cu reprezentanţii mediului de afaceri, cei care urmau să plătească taxele pe care Parlamentul le-a anulat sau le-a redus. Şi, pe 15 ianuarie, au avut loc consultările organizate de PLDM, la care au participat primari şi deputaţi liberal-democraţi, iar şedinţa a fost moderată de preşedintele PLDM, Vlad Filat. În cadrul şedinţei s-a stabilit că un grup de lucru va elabora modificări la Codul Fiscal, care vor fi propuse Parlamentului spre a fi adoptate.

În cadrul consultărilor, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a făcut un şir de declaraţii fără noimă, în limba de lemn a birocraţie semidocte de la Chişinău. Filat a spus: „Trebuie să asigurăm echilibrul necesar pentru o bună activitate a administraţiei locale, cu respectarea interesului cetăţeanului, dar şi a agenţilor economici. Pe de o parte, este vorba de o autonomie publică locală reală, iar pe de altă parte, trebuie să înţelegem că plătitorii de taxe sunt cetăţenii Republicii Moldova care trebuie să aibă parte de o reglementare foarte clară şi echitabilă. Sunt absolut sigur că în perioada imediat următoare, vom avea un proiect de modificare a legislaţiei, astfel încât să fie rezolvată problema creată în urma modificării Codului Fiscal. Categoric, această plafonare nu trebuie să existe, însă trebuie să fie stabilite reguli foarte clare privind instituirea acestor taxe pe domenii”.

Foarte bine, dar de ce falnicii deputaţi din PLDM nu au procedat în felul în care ne povăţuieşte Filat la adoptarea prevederilor din Codul Fiscal? Ce i-a împiedicat să facă acest lucru? Oare nu ipocrizie se numeşte ceea ce face Filat?

Probabil că va trece puţin timp şi PLDM va veni cu un proiect de lege de amendare a Codului Fiscal în vederea restabilirii situaţiei fiscale din anul trecut la capitolul taxe locale. Şi probabil că amendamentele PLDM vor fi adoptate. Un sigur lucru însă rămâne cert: guvernanţii nu vor acorda autonomie financiară autorităţilor locale pentru că ei vor să se menţină la putere şi după alegerile parlamentar din 2014.

Alexandru STEJĂRESCU

Комментариев нет:

Отправить комментарий