воскресенье, 14 апреля 2013 г.

Filat onorat, Ghimpu supărat

Preşedintele Timofti a avut două argumente imbatabile pentru a-l desemna pe Vladimir Filat în calitate de candidat la funcţia de premier. Cel mai important ar fi că în cadrul consultărilor nu s-au făcut alte propuneri, celelalte formaţiuni recunoscând dreptul liberal-democraţilor de a-şi înainta candidatul. Al doilea argument-beton este că Filat va putea asigura continuitatea procesului de integrare europeană, ceea ce corespunde cu voinţa exprimată de deputaţi.

Puţin probabil că argumentele şefului statului l-au convins pe liberalul Mihai Ghimpu, care a tot repetat în ultima perioadă că alegerea lui Filat în fruntea noului Guvern ar fi o cale sigură de stopare a dezvoltării europene a Republicii Moldova. Şi tot Ghimpu prorocea că, în cazul rămânerii acestuia în fotoliul de premier, partidele democratice vor fi compromise cu siguranţă, iar în 2014 ar putea să nu mai ajungă la putere.

Ghimpu crede că în actuala situaţie, alegerile anticipate sunt greu de evitat, iar preşedintele ţării şi Vladimir Filat vor trebui să-şi asume responsabilitatea pentru declanşarea alegerilor, în cazul în care candidatul la şefia Guvernului nu va avea o majoritate care să-l susţină în Parlament.

În schimb, candidatul desemnat s-a simţit onorat de nominalizare (bine că nu surprins) şi şi-a exprimat recunoştinţa (profundă) pentru încrederea acordată. El a promis să poarte consultări cu partidele, dar şi cu „societatea civilă, cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, pentru a veni în Parlament cu o echipă şi un program ce ar întruni cel mai larg sprijin posibil”.

Cu sprijinul cât mai larg posibil va fi ceva mai greu, pentru că rămâne de văzut mai întâi ce i se va cere şi cât va trebui să cedeze Filat pentru a-şi păstra funcţia de premier. Şi cât este dispus el să cedeze, pentru că de-abia acum începe marele târg şi scoaterea la mezat a principiilor şi valorilor. De-acum încolo se vor da adevăratele bătălii pentru funcţii, iar negocierile de până acum dintre reprezentanţii partidelor nu au fost decât o pierdea de fum, un element al jocurilor de culise.

Şeful democraţilor Marian Lupu afirma zilele trecute că nu-l interesează cine va fi premierul, ci cum va arăta viitorul Cabinet de Miniştri. Iar cabinetul va arăta bine, intuim, dacă va fi alcătuit din cât mai mulţi miniştri şi alţi şefi de structuri înaintaţi de democraţi.

Ghimpu umblă de ceva timp răvăşit de dispoziţii funeste şi ne vorbeşte despre copilul (AIE), băiat sau fetiţă (sexul nu l-a determinat cu siguranţă), care a fost gâtuit cu nepăsare şi cruzime de Filat.

Cu toate declaraţiile mai belicoase şi mai tranşante pe care le face, nu trebuie să credem că Mihai Ghimpu ar fi chiar dispus să renunţe la ministerele şi structurile lucrative pe care le gestionează liberalii. De aceea, nici votul pentru Filat nu pare chiar imposibil. Pentru că liberalul a mai promis şi în alte situaţii să nu voteze nici picat cu lumânarea. De exemplu, în cazul alegerii şefului statului. Dar a votat atunci când a obţinut ceea ce a dorit. Prin urmare, depinde ce şi cât îşi doreşte acum. Câte „pârghii” vrea să obţină. Şi dacă va cere şi i se va da, liberalii ar putea vota, evident, din înalte considerente de interes naţional şi cu gândul la integrarea europeană.

Ioana FLOREA, Flux.md

Комментариев нет:

Отправить комментарий